Vjeronauk

 

Osnovna škola Hodošan    

    Područna škola Turčišće

 

U ovom dijelu naše livade naći ćete podatke o vjeronauku u našoj župi.

Vjeronauk u našoj župi prije 1990. godine desetljećima se obavljao samo u Župnoj crkvi.

Osnovna škola Hodošan

Povijest nastave predmeta Katolički vjeronauk

Vjeronauk u našoj župi prije 1990. godine desetljećima se obavljao samo u Župnoj crkvi.

Neposredno prije i tijekom osamostaljenja Republike Hrvatske 1990. godine vjeronauk se počinje predavati i u Osnovnoj školi Hodošan što nije bio slučaj nigdje u Hrvatskoj. Naime, tada nije bilo grijanja po crkvama i kapelama, zime su još bile izdašne snijegom, a i vjernici su osjetili da dolazi novo vrijeme. Tadašnji župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Stjepan Markušić zamolio je direktora škole Dragutina Šimunića da dio vjeronauka održava u školama Hodošan i Sveti Juraj u Trnju (tada još samo Juraj u Trnju!). Tako je vjeronauk ušao u OŠ Hodošan školske 1990./91. godine.

Od 1991. godine nadalje vjeronauk ulazi kao izborni predmet u nastavni plan i program cijele Hrvatske. Roditelji učenika OŠ Hodošan plebiscitarno su potpisali suglasnost da im djeca polaze vjeronauk u školi. Od tog vremena na prste obje ruke broje se učenici čiji roditelji nisu htjeli da im djeca polaze vjeronauk. Od 1998. godine svi učenici polaze katolički vjeronauk u sve tri zgrade OŠ Hodošan.

Prvi predavači (u svim razredima po 2 sata) bili su:

1. župnik vlč. Stjepan Markušić od početka do 31. kolovoza 1999.

2. sestra Martina Ljubica Peko, rodom iz Konjica (1945., BiH). Sestra Martina zaposlena je u OŠ Hodošan do 8. rujna 1996. godine kada odlazi u Svetu Nedjelju.

 

    Sljedeći zaposleni vjeroučitelj je Ljudevit Žemlić iz Donjeg Vidovca i radi u vremenu od 1. rujna 1996. do 31. kolovoza 1999. godine. Moramo napomenuti da je školske godine dobar uspjeh ostvarile su ekipe iz natjecanja u znanju vjeronauka. Pobjedom u Nedelišću ostvarili su pravo natjecanja na Državnom natjecanju MAK-a u Mariji Bistrici.

      Također 1997./98. ekipa vjeroučenika "Vitezovi" bila prva u Međimurskoj županiji i direktno se plasirala na državno natjecanje. Na Vjeronaučnoj olimpijadi u Križevcima vjeroučenice Marina Zelenić i Anamarija Čemerika s mentorima vjeroučiteljima Stjepanom Markušićem i Ljudevitom Žemlićem osvajaju 4. mjesto u Hrvatskoj.

Školske 1998./99. na vjeronaučnoj olimpijadi u Čakovcu ekipa "Viteza" pod vodstvom vlč. Stjepana Markušića osvojila je treće mjesto.

         Nakon Ljudevita dolazi 1. rujna 1999. župnik vlč. Darko Kelemenić. On preuzima kompletni vjeronauk, a po dogovoru s ravnateljem Ivanom Barićem u 6., 7. i 8. razredima učenici imaju po 1 sat tjedno. Ostali razredi s manjom satnicom imaju po 2 sata tjedno. Školske 1994./95. na županijskom natjecanju iz vjeronauka u II. OŠ Čakovec, 7. travnja 4. učenika i vlč. Darko Kelemenić osvajaju 6. mjesto

Dana 31. kolovoza 2007. godine župnik Darko posvećuje se samo radu u župi i tek dodatnom vjeronauku za prvopričesnike i pripremu 8. razreda za Svetu potvrdu. Predmet se službeno naziva Katolički vjeronauk.

 

     OŠ Hodošan 1. rujna 2007. zapošljava vjeroučiteljicu Valeriju Štampar iz Palovca, na temelju mandata koji izdaje Varaždinska biskupija. Vjeronauk po 2 sata od tada polaze svi učenici 1. - 6. razreda, a po 1 sat ostao je u 7. i 8. razredima.

 

Dana 1. rujna 2011. godine na temelju mandata Varaždinske biskupije OŠ Hodošan zapošljava novog vjeroučitelja Ivana Dominika iz Goričana. Školske 2011./12. vjeronauk se u svim razredima vraća na zakonom zadanu razinu od 2 sata tjedno.

Valerija ima sve razrede osim 6. i 7.ab u kojima predaje Ivan. Ovaj novi raspored i broj sati omogućio je Valeriji da regularno radi s grupom mladih vjeroučenika pa je osvajanje izvrsnih mjesta na natjecanju iz predmeta Katolički vjeronauk nakon dugo godina novi uzlet za župu i Osnovnu školu Hodošan. 

 

Godine 2012.

S učenicama Ines Oreški (7.b), Anom Jančec (7.a), Sarom Sabol (8.) i Martinom Halić (8. razred) Valerija Štampar osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 28. siječnja 2012. i 3. mjesto na međužupanijskom natjecanju u Varaždinu.

Sljedećih godina  Valerija i Ivan dobivaju zaduženja u drugim razredima, ali ostaje pravilo da 8. razred uči Valerija kako bi kao i svih prošlih godina vjeroučenici bili potpuno spremni za primanje sakramenta Svete Potvrde.

Nastavu vjeronauka polaze svu učenici OŠ Hodošan.

 

Godine 2013.

Vjeronaučna ekipa Valerije Štampar, u sastavu Ana Jančec (8. razred), Glorija Srpak (7.), Nina Dominić (7.) i Doroteja Srpak (6.). ponovo osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 25. siječnja 2013. Sada je ova ekipa plasirana s najviše bodova u cijeloj Varaždinskoj biskupiji. Nakon osvajanja županijske razine natjecanja ekipa je na međužupanijskom (biskupijskom) natjecanju u Varaždinu 19. veljače 2013. ponovo zauzela prvo mjesto i plasirala se na državno natjecanje u Dubrovniku početkom travnja 2013. godine. U Dubrovniku je  je među 15 ekipa osnovnih škola Hrvatske zauzela časno 5. mjesto.

 

Godine 2014.

Vjeronaučna ekipa Valerije Štampar, u sastavu Glorija Srpak (8. razred), Nina Dominić (8.) i Doroteja Srpak (7.) i KoriSrpak (7. razred) ponovo osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 24. siječnja 2013. Ponovo je ova ekipa plasirana s najviše bodova u cijeloj Varaždinskoj biskupiji s fantastičnih 382. boda

Sljedeće, sada međužupanijsko natjecanje 9. veljače  u Varaždinu bilo je također odlično: u jakoj konkurenciji, dana 19. veljače 2014.  naša ekipa ponovo osvaja prvo mjesto i plasira se na državno natjecanje u Šibeniku. Glorija Srpak, kao jedina natjecateljica sa 100 posto riješenih zadataka nagrađena je narukvicom.

Državno natjecanje u Šibeniku donijelo je našoj ekipi 6. mjesto. Osobno smatram da je njihova priča puno više značila.

 

Godine 2015.

Vjeronauk u PŠ Palinovec od početka školske godine počinje predavati Božica Kovač. Nakon dva tjedna odlazi na porodiljni dopust.

Vjeronauk u PŠ Palinovec preuzima Kristina Kobal.

Vjeronaučnu ekipa ove godine preuzima mentor Ivan Dominik. Ivan predaje u 6.a, 6.b i 7. razredu. Vjeroučiteljica Valerija postaje razrednica 5a razreda malo odmara od natjecanja, ali i dalje priprema priredbe u crkvi, priprema prvopričesnike i firmanike. Pruža se tako prilika drugim ekipama da malo preuzmu odgovornost predstavljanja Međimurja na međužupanijskom natjecanju.

Ekipu čine: Korina Kanižaj (7. razred), Ema Višnjić (7.), Viktoria Čurila (6.a) i Melani Jurčec (6.b razred). Na natjecanju u II. OŠ Čakovec dana 23. siječnja 2014. ekipa u konkurenciji 16 ekipa osvaja 4. mjesto!

 

Školske godine 2015./16. po prvi puta testiralo se na razini škole. Prema bodovima učenici naše škole pod vodstvom Ivana Dominika bili su zadnji u Međimurskoj županiji. Prema takvim bodovima ne nastupa se na višim razinama.

Školske godine 2016./17. i 2017./18. pod mentorstvom Ivana Dominika ekipa je napredovala, ali ne zauzima prva mjesta ne ne sudjeluje na višim razinama natjecanja.

 

U školskoj 2017./18. godini broj razrednih odjela se smanjuje,  Božica Kovač  je ponovno na porodiljnom dopustu.

Školske godine 2018./19. opet je jedan razredni odjel manje i vjeroučiteljica Božica početkom ožujka 2019. odlazi iz OŠ Hodošan

 

Od školske 2013./14. do danas izbornu nastavu vjeronauka ne polazi samo jedan učenik/ca.

 

Područna škola Turčišće

U PŠ Turčišće, koju polaze mali vjeroučenici Turčišća od 1. - 4. razreda te u OŠ Domašinec koju polaze učenici iz Turčišća od 5. do 8. razreda vjeronauk je ušao u isto vrijeme kad i u sve škole u Republici Hrvatskoj. Vjeronauk u dijelu naše župe, u Turčišću poslije vlč. Markušića i vlč. Kelemenića predaje Martina Kivač iz Čehovca.

Martina Kivač, mag.theol., školske 2015./16. postaje ravnateljica OŠ Domašinec. Vjeronauk predaje Vedrana Vuk.

 

(sastavio raw, zadnji upis 29. srpnja 2018.)