Covid-19

 

 

 

 

 

 

SMJERNICE NAŠEG BISKUPA BOŽE ZA MISU BEZ NARODA

Glede odredbe nas hrvatskih biskupa da svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice razmišljam o svetim misama koje svećenici svakodnevno slave na nakane koje su im njihovi vjernici povjerili.

Volio bih da i dalje – koliko je god to moguće – u svakoj župi ostane redoviti termin u kojem su se i inače slavile svete mise radnim danom, kao i nedjeljom misa za povjereni narod (pro populo), naravno sada bez prisustva zajednice. Čini mi se prikladnim o tome obavijestiti sve župljane, pozvati ih primjerice da budu pozorni na zvuk zvona crkve koja neka i dalje pozivaju na svetu misu, zamoliti ih da u misi u navedeno vrijeme duhovno sudjeluju, osobito oni vjernici i njihove obitelji na čiju se nakanu i služi sveta misa. Ukoliko je moguće, bilo bi svakako vrijedno pokušati te vjernike i prethodno obavijestiti da će, bez obzira na nastalu situaciju i činjenicu da na toj misi ne mogu biti fizički prisutni, ona ipak biti slavljena na njihovu nakanu i tom ih prilikom pozvati da se u nju uključe. Nedjeljom neka se slavi samo jedna sveta misa, ona pro populo, a druge nakane koje ste već od vjernika primili – po mogućnosti u dogovoru s njima – rasporedite u druge slobodne dane, ili pak neka se dostave ordinariju koji će se zatim pobrinuti da iste budu slavljene. Poučimo vjernike o izvanrednosti ove situacije i da imaju razumijevanja, ali im isto tako omogućimo da i dalje koriste to duhovno dobro Crkve za korist duša živih i pokojnih, kao i za sve njihove potrebe.     

Budimo strpljivi i jasni kako bi vjernici razumjeli da će svaka sveta misa koja je primljena za slavljenje biti i namijenjena, bilo u vlastitoj župi u dogovoreno vrijeme, bilo na način da će ju slaviti svećenik kojemu će to ordinarij povjeriti.